shirt 2023

Tijdens het toerseizoen trekt er wekelijks een kleurrijk rood grijs lint van toerfietsers door het mooie landschap van de Drechtsteden en (verre) omgeving Deze toerfietsers maken deel uit van een club met een roemrijke en lange historie.

Het ontstaan van de club en haar naam.

Op 3 juli 1933 werd  wielerclub Dordtse Renners Club (DRC) de Mol opgericht door de heer H.J. Bellaart. Alle leden reden destijds op een fiets van rijwielfabriek “De Mol” uit Ossendrecht, vandaar dat deze naam werd gekozen voor de club. In 1934 sloten twee andere Dordtse wielerclubs (“de Hazewind” en “De Pijn”) zich aan bij DRC de Mol. De club groeide voorspoedig tot aan de Tweede Wereldoorlog.  Na de oorlogsperiode waren er nog slechts 6 leden over. Langzaam maar zeker nam zowel het ledenaantal als het aantal  activiteiten toe. In 1977 was het ledenaantal gegroeid naar 180. Tot dit jaar was de club alleen bedoeld voor wedstrijdrenners.

De toerafdeling.

In 1977 reden Jan en Arie Jongman samen met Joop Schuringa de toerversie van Parijs-Roubaix. DRC De Mol had geen toerclub dus waren de heren gedwongen zich via een andere toervereniging in te schrijven. Tijdens die tocht is toen het idee ontstaan zelf een toerclub op te richten bij de Mol. Het drietal kreeg versterking van de heren Jan van der Elst en Jas Sterkman en op 5 juli 1977 was de oprichting van de Dordtse Toer Club een feit. De hiervoor genoemde vijf grondleggers van de club vormden het eerste bestuur. De eerste informatieavond  in de Wielwijkhal werd een groot succes; vele nieuwe leden meldden zich aan. Het eerste grote succes van de jonge toerclub werd geboekt tijdens de opening van de Drechttunnel in 1977; liefst 1200 deelnemers deden mee aan de "Tunneltoer".

De klassiekers.

Tunneltoer.
De hierboven genoemde Tunneltoer was de eerste klassieker en is tot 2001 in het toerprogramma gebleven.

Zwijndrecht NL – Zwijndrecht België v.v.
Deze tocht over ruim 215 km is nog steeds opgenomen in het toerprogramma en is nu uitgegroeid tot NTFU klassieker gewaardeerd met drie sterren. De tocht is voor het eerst verreden in 1978. Het bijzondere aan deze tocht is de politiebegeleiding in Nederland en België waardoor het peloton voorrang krijgt op het andere verkeer. Lees hier meer over het ontstaan van deze klassieker.

De Waardentocht.
Dit is nog steeds onze openingsklassieker die verreden wordt in maart en een lengte heeft van 100 km.

De Voorjaarstoer.
Onze traditionele eerste 120 km rit van het seizoen. Naar Meerseldreef België.

De Molentocht.
Een toertocht voor elk wat wils. Met drie verschillende afstanden. 40km, 80 km en 120 km.

Historische data.

5 juli 1977: oprichting toerclub.
1981: start gesponsorde fietskleding.
2 oktober 1982: in gebruikname van het clubhuis en de wielerbaan aan de Baanhoekweg.
3 juli 1993 60-jarig bestaan van DSV de Mol.
1995: hoogste ledenaantal ooit (360).
5 juli 2002: 25-jarig jubileum DTC de Mol. Klik hier voor het jubileumboekje.
22 september 2012: 35 jarig jubileum DTC de Mol. Klik hier voor foto reportage.
19 augustus 2017: 40 jarig jubileum DTC de Mol. Klik hier voor foto reportage.

aalease

buko

cirexpress

isomanagement

vego

pellikaan

plieger

pw

rogelli

timeservice

Inloggen

X