Ronde van Vlaanderen 03-04-2023

CRVV 2023Ben al een groot aantal jaren liefhebber van “De Koers” en dan met name de Ronde van Vlaanderen.
Het wielerseizoen voor de profs start eigenlijk op 25 feb (in 2023) met de Omloop het Nieuwsblad (ook wel bekend als omloop Het Volk). Dan in maart is hun agenda al redelijk vol met de Italiaanse klassiekers Strade Bianche, Milaan-San Remo. Dan gaan we terug naar België/ Vlaanderen met E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem, en Dwars Door Vlaanderen.
Daarna volgen dan nog de schitterende koersen als Paris-Roubaix, in Nederland de Amstel Gold Race in België (Wallonië) De Waalse Pijl en Liège-Bastogne-Liège.
Maar de mooiste van allemaal (voor mij in ieder geval) is toch wel De Ronde beter bekend als Ronde Van Vlaanderen, wil graag mijn belevingen bij de Ronde van Vlaanderen met jullie delen.

Start in Brugge
Dit jaar start de reis vroeg (06.30 in de auto) 1e reisgenoot ophalen in de binnenstad van Dordrecht dan op weg naar Breda (nog 2 reisgenoten) .
Onderweg de prognostiek bespreken (Wie maken er kans, welke absolute topfavorieten met een toelichting (3 sterren), even tanken en richting Brugge voor de start op de markt van Brugge.
Willen graag de ploegenpresentatie zien, vanaf 08.30 is het al feest op de Grote markt. Dat is niet gemakkelijk, de bussen van de teams staan geparkeerd op een terrein “Het Zand”, de coureurs rijden richting de Grote markt via de Steenstraat die staat vol met veel, heel veel mensen. De belangstelling is zeer groot, met merkbaar een toename van uit het buitenland (Italië, Spanje tot aan Australië en Nieuw-Zeeland).

Brugge 2023Toch op de Grote markt kunnen komen (weten inmiddels een beetje de weg in Brugge) een enorm gejuich zodra team van Jumbo Visma op het podium staat voor de presentatie en een praatje met de kopman Wout van Aert. Maar we moeten door om de koers onderweg te zien passeren.
Tussenstop langs de route Kruishoutem. Hier komen we in een bijzonder kleurrijk hotel/ café restaurant (soort fawlty towers) terecht voor koffie, en belanden in een gesprek over de Belgische renners, verstaan het dialect niet echt en dat geeft wat verwarring aan beide zijde. Achteraf wel lachen natuurlijk.

De renners komen met ong. 60 a 65 km het dorp binnen rijden/ vliegen, dat geeft wat hectiek bij de begeleidende motoragenten. Veel fluiten, schreeuwen alles ( fotografen op motoren, auto’s met VIPS etc.) wordt opgejaagd naar voren of direct de stoep op (mensen vluchten weg). De kopgroep van 6 wordt na 30 seconde gevolgd door het peloton. Daarachter de wagens van de ploegleiders nog meer auto’s en het geheel wordt afgesloten door de auto met daarop “Fin de Course” . Op naar de volgende stop.

Steenstraat richting Grote Markt om 08Oudenaarde
Een finale van ruim 100 kilometer.
In het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV - https://www.crvv.be ) is het feest en zo te zien aan de aanwezige al de gehele dag. Op een groot scherm de koers volgen en in gesprek met Vlamingen (allemaal deskundige met detailkennis), of met Italianen die hun Engels oefenen.
Het is te spannend om nog even door de stad te lopen, we besluiten om te blijven zitten en de Finale op de grote schermen te volgen.

De Sloveen Tadej Pogacar, liet zijn Champions League-vrienden terugkeren en met z'n drieën dan naar richting de kop van de koers. Toch niet, want uitgerekend van der Poel reed van Aert eraf op de Kruisberg. Van der Poel moest eraf op de Oude Kwaremont.

Tadej Pogacar veegde alles en iedereen op een hoopje, haalde de laatste aanvallers in en begon aan zijn afsluitende tijdrit van zo'n 15 kilometer. Een taaie Van der Poel hield het nog even vol de afstand werd niet groter, maar in dit man-tegen-man-gevecht won de allersterkste na een beeldschone Ronde, tevens de allersnelste in de geschiedenis. Mathieu van der Poel was een eervolle tweede, Mads Pedersen wint de sprint om de 3e plaats tegen Wout van Aert.

Tadej Pogacar is nog maar de derde renner in de wielergeschiedenis die erin is geslaagd om de dubbel Ronde van Vlaanderen-Ronde van Frankrijk te winnen. Enkel Louison Bobet (heel lang geleden) en Eddy Merckx gingen hem voor.

Dan terug naar de auto en naar huis om de nabeschouwingen op Sporza te bekijken.
Proberen nog een bidon te scoren bij de bussen waar de renners terugkomen.
De vrouwenkoers is van start gegaan in Oudenaarde , hiervan wel de start gezien, maar niet gewacht op de finish (werd te laat voor ons). De volgende keer gaan we de dag anders indelen om zo ook grote gedeelte van de vrouwenkoers te kunnen zien.(Die is ook zeker de moeite waard

Een lange dag, maar de herinneringen aan deze bijzondere dag zijn geweldig.

Gerrit van Asch

Volta Classic Toertocht 02-04-2023

voltaclassic 001De wekker gaat al vroeg; het humeur is goed want de weersvoorspelling zegt droog, bewolkt en af en toe zon. Wel koud, heel koud. Naarmate we dichter bij Limburg komen, zien we donkergrijze wolken. Een snelle blik op de weerradar laat een bui zien rond 10 uur maar als we rond half negen uit de auto stappen en naar de startlocatie gaan, regent het lichtjes en voelen we hoe koud de harde noordoosten wind aanvoelt. Mmm…toch maar het meegebrachte reserve laagje gelijk aan doen.

We staan geparkeerd op een landweggetje (keurig aangegeven door verkeersregelaars) met uitzicht over de majestueuze Maas), het is een klein stukje naar Eijsden waar we over kinderkopjes de startlocatie bereiken. Snel op weg! Via Sint Geertruid richting Cadier en Keer, Margraten, Banholt naar Mheer.
Amol heeft beetje koude tenen en Bmol wil graag koffie; mooie combinatie om te stoppen bij het café/restaurant tegenover het Kasteel Mheer. De koffie met kruisbessenvlaai doet wonderen en de weerradar belooft dat het is afgelopen met de regen.
We beginnen met een stukje dalen en moeten al snel weer klimmen. Voor Noorbeek volgt een verrassing; je volgt niet de doorgaande weg maar neemt de afslag naar Bergenhuizen (ja, de naam zegt het al: flink klimmen) richting Terlinden en vandaar naar de Waulfsberg en zo naar Slenaken om via de Loorberg naar Teuven te gaan.
 
Schermafbeelding 2023 04 03 142729We laten Nederland nu achter ons en suizen België in. De lol is van korte duur want richting Remersdaal is het weer klimmen. De GPX route van de organisatie kent op onze route 10 “officiële” klimmetjes” waarvan het merendeel in België ligt. We prijzen ons gelukkig dat we tot Les Waides de koude wind zij/achter hebben. Is dat even lekker.

Onderweg zien we echt heel veel fietsers langs de kant staan om lekke banden te wisselen. Het kan je natuurlijk altijd overkomen maar stiekem prijzen we ons gelukkig met de super lekbestendige All Weather banden waarop wij rijden. Regelmatig zien we ook de wagen(s) van Medical Point langsrijden.

De organisatie verblijdt ons met een stevige lus richting de Abdij Val Dieu (waar we jammer genoeg niet echt langskomen) door Bois de Martroux, Neufchâteau en zo weer richting noorden (en dus meer wind) door de koninklijke bossen (Roi du Bois) en waar de dames uiteindelijk in Bombaye uitkomen. Het beloofde vleugje zonneschijn blijft uit, de hemel blijft donkergrijs en is dreigend. De wind trekt nog verder aan en we beginnen moe te worden. We proberen zoveel mogelijk te genieten van het prachtige landschap maar het zicht is onder deze omstandigheden verre van optimaal.

voltaclassic 002De meeste van de klimmetjes worden op het display van mijn Garmin weergegeven in oranje en rood, flink lichter schakelen dus om nog een mooie tred te houden. Uiteindelijk hebben we klim 10 van 10 achter ons en ruiken we de Nederlandse grens. Bij Visé krijgen we de Maas in zicht en niet veel later rollen we Eijsden binnen. Het café bij de finish waar we wat willen drinken en opwarmen puilt letterlijk uit van de fietsers die op een groot scherm de finale van de Ronde van Vlaanderen willen volgen. Buiten staat ook zo’n scherm, banken, een biertap en patatwagen maar dat vinden de dames echt te koud. Dan maar afsluiten met een statiefoto met de medailles en richting auto waar de warme, schone kleding ligt en de verwarming hoog kan. Een praatje met één van de vele vrijwilligers leert ons dat ze 25 mannen (ja, mannen) hebben moeten ophalen met onderkoelingsverschijnselen (vanwege pech/niet adequaat gekleed). Wat een bikkels zijn wij toch..

Al met al een geslaagde, mooie en goed georganiseerde tocht. Wij reden 90 kilometer en de Garmin gaf 1400 hoogtemeters aan.

Ada uit de Bosch

Inloggen

X