MTB? Waar staat dat ook alweer voor? Nu, ingeval van de Ermelose MTB-toertocht staat dat voor Modder, Top (heuvels en hoge hartslag), Benen (als in aanslag op je benen). Drie Mol dames togen weer vol goede moed richting Veluwe. De vierde Mol dame moest Kerstinkopen doen (weer een heel andere vorm van training…). We waren redelijk vroeg en konden via Scan&Go snel op pad. Vanaf de start, hup gelijk het bos in. Niks even rustig inrijden, gelijk keren, wenden, heuveltje op en af. Even later kwam er een splitsing, niet voor de afstand maar keuze tussen “basis” en “zwaar”. De ene Mol dame keek wat bedenkelijk en de andere twee kozen unaniem voor zwaar. Het was inderdaad zwaar (steile heuvels, afdalingen, scherpe bochten etc.). Toen we weer op de basis route kwamen zagen we tot onze blijdschap dat de derde dame eieren voor haar geld had gekozen en ons achterna was gekomen. Wat een bikkels hé?

We hadden gekozen voor een tocht over de Veluwe omdat we dachten dat (vanwege de zandgrond) de regen van de afgelopen dagen daar niet zo erg haar sporen had nagelaten. We kwamen er al heel snel achter dat het op veel plaatsen in het bos zeer modderig was. Gelukkig hadden de dames inmiddels zoveel ervaring opgedaan dat iedereen daar goed doorheen gleed, soms met wat heen en weer geschuif, soms dwars door de plassen heen. Heerlijk, lekker buiten spelen!
Ja, en daar was alweer een keuze tussen “basis” en “zwaar”. Zonder ook maar even na te denken en bewonderend nagestaard door een groepje twijfelaars, schoten we de pijlen “zwaar” achterna. Op één afstappertje na en een omarming met een boom, ging alles volgens het boekje.

ATBmoldames 2019 2Op vlakke tussenstukjes en op de hei merkte deze Mol dame dat ze niet meer naar het grote blad kon schakelen voor. Een inspectie kon het euvel niet verhelpen dus verder fietsen maar lekker voelde het niet en snelheid maken zat er ook niet meer in. Eén Mol dame stuiterde van energie en die heeft de extra lus van de 60 km tocht gedaan (kennelijk ging ze erg hard want ze heeft pardoes de extra pauzeplek “gemist”). Bij de pauzeplek van de 45 km ronde ontdekten de andere twee (naast soep, koeken en bananen) een fietsenmaker. Wat bleek? De versnellingskabel van de voorderailleur hing nog op één draadje! De “wondplek” schoonspoelen met water en er werd vakkundig een nieuwe kabel ingezet. Voor noppes en voor niets; hulde aan de meneer van Vliek Tweewielers in Ermelo.

Afijn, het oponthoud had tot gevolg dat de derde dame zich ook weer bij ons voegde en konden we onze tanden zetten in de heuveltjes gelijk na de pauze en gezamenlijk de rest van het schitterende parcours afmaken. Topdag!

Ada uit de Bosch

ATBmoldames 2019 3