De 40ste editie van Zwijndrecht (NL)-Zwijndrecht (B), georganiseerd door de DTC de Mol, gefietst. Het beloofde om een mooie dag te worden, die belofte is uitgekomen, want het werd subtropisch. Omstreeks 7 uur meldde ik mij bij zwager Bart aan de deur. Mijn zus deed open en vertelde dat zwager Bart even moest voorkomen dat hij niet een zelfde stop diende te maken als Tom Dumoulin. Ik wachtte dus braaf tot hij zover was om met mij mee te fietsen naar het verzamelpunt, Korfbalvereniging De Albatros in Zwijndrecht. Lekker rustig trappend zijn wij er heen gereden.

Bij aankomst was het druk. Ingescand via de telefoon, de techniek staat voor niets tegenwoordig. Vervolgens een geel hesje gepakt, want ik zou vandaag knechten als één van de tussenrijders bij teamlijder, oh niet teamleider Henk Biest, Theo v.d. Waal, de net uit Italië teruggekeerde Theo Rutten, Anton van Britsum en zwager Bart.

zwijn zwijn 2017 2Op slag van 8 uur zijn wij naar het stadhuis in Zwijndrecht gefietst, waar wij werden toegesproken, waarna wij officieel aan de tocht begonnen. Op weg naar onze eerste stop in Nispen viel het mij op dat er veel wielertouristen zijn met een kleine blaas. Al snel stonden er mannen langs de kant van de weg. Vrouwen heb ik niet gehurkt zien zitten, zeker een mannen kwaal. Helaas was er ook een valpartij te melden, maar ik begreep dat het allemaal meeviel. Marco Lakerveld was ook present ondanks dat hij een paar gebroken en gekneusde ribben heeft. Gerrit de postmaster vreesde de hitte niet, ondanks zijn nare ervaring een paar weken terug met de woensdaggroep. In Nispen dienden de bitons te worden gevuld en wat schets mijn verbazing, Rinus van der Burg staat met een jerrycan bidons te vullen of het de gewoonste zaak van de wereld is. Rinus is bezig om terug te komen van een nare valpartij. Omdat het al behoorlijk warm was zijn zwager Bart en ik binnen koffie gaan drinken. Wout Borman, die al voor de 25ste keer ZW-ZW fietst zat naast ons. Het is al een markant figuur, maar eigenlijk al een levende legende. Die Wout Borman blijft gaan. Na de koffie en de nodige voedzaamheden naar binnen te hebben gewerkt was het weer tijd om te vertrekken. Wout Borman kreeg het verzoek om op zijn fluit te blazen en ik stelde hem voor om dit midden op het kruispunt te doen zodat iedereen het zou horen.

zwijn zwijn 2017 5Het 2e traject was Zwijndrecht (B) Tot nu toe waren wij door motards en Nederlandse politie op motor en auto begeleid. Dit ging allemaal heel profesioneel. De Belgische ambulance sloot in Nispen direct aan. Nadat wij de grens waren gepasseerd verschenen uit het niets plotseling Belgische politeagenten op de kruisings om onze vrije doorgang te waarborgen. Onze achterrijders hadden zich ook al een aantal malen moeten laten gelden, want aardappelafgieters en lekrijders moet nu eenmaal terug gebracht worden naar hun plek in de pelotons. Ik geloof nabij Ekeren kregen wij gezelschap van de Antwerpse motorpolitie. Toen ging het zoefzoef langs de pelotons met kerstverlichting en soms sirene.Wij doken de Waaslandtunnel in in Antwerpen. Gelukkig hadden wij als voorrijders voldoende ruimte tussen het peloton voor ons gelaten, zodat wij in een noodgang naar beneden konden duiken zonder ook maar een keer in de remmen te hoeven knijpen. Een pechvogel passeerden wij, die met pech tegen de tunnelwand gedrukt stond. Na Antwerpen was het nog maar een klein stukje naar ons pauzepunt in Zwijndrecht.

zwijn zwijn 2017 8Ook in België was het een andere plek dan de gebruikelijke. De bestuurders in beide steden hebben dit vast van te voren met elkaar afgesproken. Binnen in het café kon er fris en of bier worden besteld. Het bier lonkte verlokkelijk, maar het was hiervoor nog te vroeg. Een colaatje was op dat moment prima en snel waren zwager Bart en ik voorzien. Voor diegene die koffie en of soep o.i.d wilden, dienden zich buiten in een rij op te stellen en duurde het wat langer. De keuze voor een zitplek was niet zo moeiljk, al de schaduwplekken waren al bezet. Dus zwager Bart en ik keerden de zon onze ruggen toe en gingen in de volle stralen zitten. Een collega van zwager Bart schoof bij ons aan. Tijdens de pauze vonden de toespraken plaats en werden cadeautjes uitgedeeld aan de mensen die hebben bijgedragen om de tocht tot een succes te maken. De Belgische bestuurders deden dit onder het genot van een glas Prosecco. Ook nu weer brak op een zeker moment van vertrek aan.

zwijn zwijn 2017 3Wij zochten onze fietsen op en stelden ons op voor vertrek. Via dezelfde weg terug tot Ekeren, maar daar via een andere route terug naar Nispen te rijden. Het warme weer, dat boven de 30 graden kwam, begon langzaam zijn tol te eisen. Al vanaf het begin reed er een motard met een pareltje achterop langs de pelotons. Het pareltje van Pareltjes Fotografie stelde zich regelmatig langs de kant van de weg op om foto`s te maken. Ik ben zelf tijdens het fietsen niet zo`n drinker, maar vandaag heb ik zeker meer dan 2 liter vocht tot mij genomen. Voor de 2e maal kwamen wij in Nispen aan. Bitons vullen, banaantje pakken, drop voor het zout, naar de auto lopen om mijn rugzaak te pakken, maar ik kon zoeken wat ik wilde, die lag er dus niet bij. Helaas geen bammetje of iets anders uit de rugzak. Binnen een plek gezocht. Theo v.d. Waal kwam naast mij zitten Cees de Keizer zat aan de overkant. Zwager Bart had ik gevraagd om een geeltje met een kraag. Toen hij terug kwam lekker de dorst gelest met het koele geeltje. Na de pauze moesten wij ons opmaken voor de laatste fase van de rit en wat je dan vaak hoort is dat de laatste loodjes zwaar wegen. Nou ik ben benieuwd?

zwijn zwijn 2017 7Van uitvallers heb ik niets meegekregen tijdens de rit. Achteraf hoorde ik dat er toch een paar zijn afgestapt. Het tempo lag inmiddels wel wat lager dan in het begin, maar dit is niet zo verwonderlijk. Onderweg was er nog een automobilist zo hondsbrutaal om voor een kruising, die wij dienden over te steken, via het fietspad tussen de pelotons mee te rijden, maar onze teamleider Henk Biest reed naar voren om de automobilist op niet mis te verstane wijze op zijn of haar nummer te zetten. Op een gegeven ogenblik reed een motard ons voorbij met in zijn wiel een rits achterrijders, waaronder Jonneke, Marc, Eric, Ronald en nog een paar. Een aantal kilometers verder bleek waarom zij ons waren gepasseerd. Zij stonden met de ploeg waterdragers gereed met jerrycans water om onze bitons te vullen.

zwijn zwijn 2017 6Na dit korte intermezzo zijn wij naar Zwijndrecht gefietst, waar wij langs de brandweerkazerne reden onder een hels kabaal van aldaar opgestelde brandweerwagens en wij kregen een koude douche van een brandweerspuit. Even later werden wij door een tweetal in schotseklederdracht doedelzak- spelende mannen binnen geblazen. Bij de tassenauto lag mijn rugzakje geduldig te wachten. In de kantine van de Albatros werd een goodybag aan ons uitgereikt. Gezellig een biertje gedronken. Kees Euser met zijn vrouw en dochters waren er ook om ons te onthalen. Een gekneusde enkel rijker en ook een gekneusde plek op z`n hart, want de korfbalmeiden, die hij traint zijn jammer genoeg geen kampioen geworden. Onderwijl werden de prijswinnaars bekendgemaakt van de beschikbare prijzen. Anna-Marie, Huub en Thomas zijn ook regelmatig waargenomen. Ondanks dat Casper nog in het ziekenhuis ligt vonden zij tijd om ons bij te staan en aan te moedigen. Ik kan terugzien om een mooie warme en lange tourtocht.

Bedankt organisatie.

A4-tje