Als je op 25 september de Vijfbruggentocht van een buurtoerclub op je programma hebt staan, dan is water verzekerd. Want de logica van een brug is dat deze van de ene oever naar de andere oever van een rivier gaat.
En de meeste rivieren zijn gevuld met water. De lengte van de brug is mede afhankelijk van de breedte van de rivier, maar ook waar rijkswaterstaat voor de bouw van de brug vond, dat de oever begon en eindigde.
Tot zover de theorie. En nu de praktijk.

Water in overvloed, aan de onderkant van de fiets op het moment dat één van de vijf bruggen werd gepasseerd. We telden er overigens meer.
Water in overvloed aan de bovenkant van de fiets als die ene bui over trok en het nodig vond om de op het laatst nogal verkleumde mollers wat meer kleum te geven.
Ene bui. Nou ja, het waren er vast wel meer, maar ze vielen gelijktijdig.
Mijn persoonlijk toets van de rit is het feit dat ik in al mijn wijsheid(?) had bedacht om nog later van huis te gaan en de Mol-groep me onderweg naar de Moerdijkbrug in te laten halen.
Vond het zelf wel een goed idee. Maar ook ik kreeg een lekke band. En natuurlijk was er geen volgwagen in de buurt, ik was veel te vroeg. Dus binnenband eruit, nieuwe erin. Lucht er in, pompje van het ventiel. En ja hoor, het bekende sissende geluid. Ventieltje kapot.
Goede raad duurt lang: plakken dan maar. Je hebt per slot van rekening altijd van alles bij je, dus ook plakkertjes en zo'n tubetje met snuiflijm. Plakkertjes zaten vastgeplakt, dat is het eigen van plakkertjes, maar niet op het papiertje waar ze zijn ingepakt!!!
Bellen naar de volgwagen, die, naar later bleek, even ziekenwagen was.
Maar voordat ik dat wist, trok een bonte stoet fietsers aan me voorbij.
Mannen en vrouwen verbrokkeld in kluitjes over de Rijksstraatweg waar ik tot mijn enkels in de klei op die mooie Molgroep stond te wachten. Belangstelling voor mijn malleur kreeg ik niet echt. Het bleef bij een nette hoofdknik of een magere hoi.
Ook de losse Mollers die voorbijflitsten groetten mij beleefd, daar bleef het bij.
Aan mijn gezicht was te zien dat ik op de volgwagen stond te wachten. Dat weet ik zeker.
En daar was de groep. Maar geen volgwagen. Logisch begreep ik later.
Heeft er iemand een binnenbandje!!!
En ja, belangstelling voelt dan als een welkom warm bad. De band erom en op naar de Moerdijkbrug. En bij de oprit daarvan een ander met een leeggelopen euvelaar. En zo werd de groep achterblijvers allengs groter.
En wat was die regenboog boven het Hollandsdiep mooi.
Nadat de achtervolgers ergens in het Brabantse land op de eerste groep was gestoten ging het naar de koffie in Raamsdonkveer, waren we daar al niet eens eerder geweest.
Nadat de koffie op was, de appeltaart achter de kiezen (van een ander) zat, deed een hoosbui de Raamsdonks kasseien glimmen. Het verhaal ging al snel dat het nu zou blijven regenen en dat schuilen weinig zin had, wilden we nog voor donker thuis zijn. Toch maar vertrokken voor het laatste stukkie. De meesten hadden geen licht op de fiets.
Op de automatische piloot het laatste stuk gedaan. Om je heen kijken om van de omgeving te genieten doe ik wel eens een andere keer. We komen toch vaak genoeg in die tijdens de Vijfbruggentocht gereden contreien.
Naar de kantine van Barrhopoort, moest mijn inschrijfgeld nog betalen.
Daarna in het zonnetje naar huis...
En wat hoorden de meesten bij thuiskomst? Regen, Ja, een bui om een uur of negen, maar verder is hier de hele dag droog geweest hoor...

Douwe.