Wielervrienden, er zijn van die tochten dat je denkt waar beginnen we weer aan. Ieder jaar valt de inschrijving in de bus van de Vélomédiane in La Roche. La Roche ligt centraal in de Ardennen, bij deze tocht is Claude Criquielion de peetvader. Met mijn wisselende diensten kon ik dit jaar weer meedoen, dit voor de 4e keer.

De Vélomédiane geldt als één van de zwaarste Cyclo’s. Het parcours bestaat uit 24 beklimmingen, met hoogte verschil van 3300 meter, dit verwerkt in een afstand van 172km. Vrijdag 25/8 was het verzamelen om af ter reizen. Onze ervaren fietsploeg bestond uit Toon Tollenaar, Arie van Houwelingen, Martin Veldhoen en ikzelf (Gino). In de auto was het herinneringen ophalen van de vorige tochten en een weerpraatje.De mannen waren niet onder de indruk van mijn mededeling dat het morgen, zaterdag 26/8, een droge dag zou worden. Afgelopen dagen was er veel regen gevallen. Na een ietwat onrustige nacht, Toon kroop slaapdronken in het verkeerde bed, naar de start. Bij de start was er toch weer die gespannen sfeer, wordt het brons, zilver of goud als aankomst tijd. Door rijendikke supporters worden we uitgezwaaid en aangemoedigd en s’ avonds weer ingehaald. 

De tocht is rondom La Roche uitgezet, de beklimmingen variëren van 3.5% tot 15.2% met een uitschieter naar 21%. Een zwaartepunt is de Mur de la Vélomédiane, na 62km, de beklimming begint met 17% naar 21% totaal 1,8 km. De weg is vochtig, dus opletten geblazen. Over blazen gesproken, op diverse plaatsen langs het parcours zijn er muzikale aanmoedigingen voor de fietsers. Een andere kuitenbijter is de Cote du Parc 15% op73km. Gevolgd door de Col de Haussire 11%. Op 100 km bij de Cote de Malempré, 10%, schakel ik mis en mijn ketting vliegt eraf, gelijk maar een sanitaire stop. Achteraf was dit duur tijdverlies. De rit gaat verder richting Cote de Beffe, 1,4 km, 10.3%. op 147 km. Bij deze beklimming worden de reserves aangesproken en geld als de laatste zware beklimming. Hierna volgen nog vier beklimmingen waar je flink stuk op kan gaan. Na de laatste beklimming, Samrée, is het 9km in één afdaling naar La Roche met 58km op de teller. Bij de finish in La Roche is er een warm onthaal voor alle winnaars van deze dag. De tijdregistratie voor mij geeft 06:23:35 uur aan, bij 06:20:00 was het goud. Terug denkend aan mijn ketting en sanitaire stop denk ik……..Toch een goed gevoel met 27.3 gemiddeld op zo’n tocht. Toon heeft zich deze dag ten dienste gesteld van Martin (knechten). Martin wilde al die jaren voor zilver. Met een tijd van 07:08 is dit deze keer gelukt, proficiat! Toon heeft jaren goud gereden, door omstandigheden was er een andere sportbeleving deze dag (Hulde).Voor Arie was het de eerste keer, met een knappe tijd van 07:14 was er voor hem ook een zilveren plak.

Onder een blauwe hemel, na een droge dag, was het tijd voor een welverdiend biertje. Al met al een was het weer een enerverende dag en heelhuids binnen. Voor een ieder die een nieuwe uitdaging zoekt, denk dan eens aan deze tocht.

Zie:www.velomediane.com  wij zijn er volgend jaar weer bij!

Met een sportieve groet,

Gino Hoogenboom