Toernieuws 2023 07

Toernieuws 2023 07

‍Uitgave 2023 07‍Goede Doelen Molentocht 2023

‍Bijna negentig deelnemers negeerden de onstuimige weersverwachtingen van zaterdag 23 augustus.
Tevoren werden alle mogelijke weerapp's geraadpleegd en boden de  procentuele kansen op regen tegen elkaar op.
Waar is de tijd gebleven dat weersverwachtingen in de krant van gisteren stonden en meestal ook al niet bleken te kloppen.
In die tijd (ja, van ná de houten banden) ging je op weg met je racefiets en kwam je al dan niet volledig verzopen terug, maar je had dan wel iets te vertellen.
Je vertelde over je heroische strijd tegen de elementen wat hoe vaker je het vertelde van een miezer buitje tot een uren durende stortbui veranderde en waarbij je ook nog eens de volle 300 kilometer tegenwind had. Met windkracht zeven natuurlijk.

Maar, hadden de weerapp's gelijk met hun verwachtingen op 26 augustus?
Niet echt. Er waren soms wat wolkjes aan de lucht, het waaide af en toe, maar -naar het bleek- dat kon de pret niet drukken.

‍Wat waren er geweldige routes geGPXt en wat hebben we veel blije gezichten gezien.
Het was Hollands op zijn best. Prachtige luchten en de Toercommissie had het voor elkaar gekregen om alle molens die werden gepasseerd te laten draaien, of zou het toch de voor molens gunstige wind zijn geweest....

Ik heb weinig van die wind meegekregen omdat ik samen met Peter V. de volgwagen heb bemand.
Wat een goede navigator is die Peter en wat fijn dat ik ook nog een nieuw woord heb geleerd nadat hij de aanwijzing gaf om na de volgende joggel rechtsaf te gaan.

Kortom een geweldige dag, tot in de puntjes georganiseerd en een mooie opkomst van binnen maar ook buiten de Mol.
Iedereen tevreden over ons gastheerschap en de Diabetes Vereniging -waar Co Naaktgeboren zich sterk voor heeft gemaakt- heeft de aandacht gekregen die deze vereniging verdient.
En geloof die weerapp's niet te veel.


‍‍Femme Ventoux

door Ada uit de Bosch

De koffiestop bij Châlet Liotard komt zeer gelegen. Het is nog rustig op de weg; de zon brandt op onze lijven. De weg wordt smaller en alhoewel het gemiddelde stijgingspercentage de eerste kilometer na de stop “slechts” 8% aangeeft, stuiten we gelijk op 12%. Ik zie Gmol en Bmol langzaam maar zeker op mij uitlopen. Rustig blijven, geniet van de omgeving, gewoon blijven trappen had ik me voorgenomen. En nee, niet naar boven kijken naar die enorme muur die opduikt met de laatste onherbergzame bochten.  Ik had de dames verteld van een mooi en fotogeniek plekje met uitzicht op de ronde bol, het observatorium en gelukkig stonden ze daar te wachten.

Een vriendelijke, Vlaamse dame verzorgde de fotoshoot; paar keer diep ademhalen, inklikken en door. De benen branden, de Garmin schiet het laatste stukje naar boven het omslagpunt maar daar is het dan: de finish. Ik ben in het verleden diverse keren van alle drie de kanten op de Ventoux geweest maar nog nooit meegemaakt dat het windstil is op de top. Bizar; de zon schijnt nog steeds volop en het is 15 graden. Bmol en Gmol staan al lang en breed te genieten van de omgeving als ze mij aan zien komen. Ik word volledig verrast en overdonderd door een “toeter concert”, ballonnen en gezang. Dit alles vanwege de 70ste verjaardag die er binnenkort aankomt. Ontroerd en blij laat ik alles over mij heenkomen en even later gaan we in de rij voor de verplichte top foto. Altijd is er wel iemand bereid om die te nemen. Wat een ervaring. 

De dag was al vroeg begonnen. Het zou warm worden, zeer warm, dus wekker op 6 uur, yoghurt/havermout/banaan en vertrekken maar vanuit ons onderkomen in Malaucène. Een korte aanloop en dan gelijk 11% voor je kiezen. En nee, Malaucène is echt niet minder moeilijk dan de Bédoin kant (althans volgens mijn ervaring). Op de zware kilometers voor Châlet Liotard (8, 10, 9, 11%) begon ik even te twijfelen aan mijn doel. Was het wellicht toch wat te hoog gegrepen? Het plan was ontstaan na een Kerstborrel, dus dan lijkt het allemaal wat makkelijker. Net op dat moment zag ik bovenaan het steile rechte stuk Bmol uit het zicht verdwijnen in een bocht (Gmol was al verder en heel blij met haar nieuwe achter cassette). OK, gewoon trappen en volgen. Yes, daar is Mont Sérein, even 3%, even vlak en koffie!

Gewoontegetrouw een afdaal jack aangedaan op de top maar eigenlijk was het warm genoeg om zonder te gaan. Het wegdek is prima en naar beneden schieten de kilometers snel onder je door. Genieten van het uitzicht en crêpes eten in, ja alweer, Châlet Liotard).
Elke dag bijzonder mooie ritten gemaakt maar de laatste dag was echt super. Via Lac Paty naar Villes-sur-Auzon om vervolgens de Gorges de la Nesque in te rijden. 

Een schitterende kloof die langzaam maar zeker omhoog loopt. Afdalen naar Sault voor een overheerlijke salade Ventoux en via Aurel en Brantes helemaal om de Ventoux heen gefietst. 100 kilometer en 1400 hoogtemeters.

 

Ook aan deze onvergetelijke vakantie is een einde gekomen en ja, wat doe je dan in Pays-Plats? Lekker in de polder fietsen en je nieuwe shirtjes showen!


Knarrendag woensdag 6 september

Dit jaar was het voor het eerst een ander team dat de Knarrendag zou organiseren. 

Het (nog niet zo heel erg bekende) ABCJ-team. 

Jannes en Albert hadden vorig jaar bij de tiende Knarrendag aangegeven dat het wat hun betrof wel welletjes was en graag het stokje wilden overdragen. En wat is dan mooi om te zien dat vier anderen spontaan bereid waren om de elfde Knarrendag te organiseren. Zij konden natuurlijk helemaal niet goed inschatten hoeveel werk dat uiteindelijk zou zijn.  En dat was maar goed ook.

Vanaf het begin van dit jaar werden de uitgebreide papierenkaarten in huize Händel over de tafel uitgespreid. De startlocatie was toen al min of meer bekend.

Vanuit Empel, vanuit een biologische boerderij en dan een rondje van ongeveer 90 kilometer. 

Het zal zo’n acht keer zijn geweest dat de route daadwerkelijk is “voorgereden” en in een definitieve GPX versie gepresenteerd kon worden. Dus konden alle deelnemers deze route importeren in hun eigen fietsnavigatiesysteem. En ja dat kon echt!

Op de dag zelf, de eerste woensdag in september, werd er (ook al voor de elfde keer -tradities worden in ere gehouden) verzameld bij André Pellikaan in Sliedrecht 

Onder het genot, zoals dat heet, van een kopje koffie of thee met een koekje werden door de Knarren en ook Knarinnen de verdere plannen besproken en de slaap uit de ogen gewreven. Het weer was natuurlijk één van de gespreksonderwerpen. Dat het warm zou worden…

Na een ritje tegen de zon in, in Empel -wat eigenlijk ’s Hertogenbosch is volgens de TomTom -, werd iedereen met Brabantse hartelijkheid ontvangen. En daar hoorde appeltaart bij.

En uiteindelijk na de herinnering aan Jannes te hebben uitgesproken, werd er gefietst. Maar toch eerst maar even een groepsfoto. En daarna een confetti knal als startschot. 
Op weg !

 

Wat een prachtig rondje is het uiteindelijk geworden nabij het Land van Maas en Waal.

Lennaert Nijgh liet Bouwedewijn de Groot in 1966 zingen:

Onder de groene hemel in de blauwe zon

Speelt het blikken harmonieorkest in een grote regenton

Daar trekt over de heuvels en door het grote bos

De lange stoet de bergen in van het circus Jeroen Bosch

En we praten en we zingen en we lachen allemaal

Want daar achter de hoge bergen ligt het land

Van Maas en Waal

Of het nu kwam door de in die tijd gebruikelijke geestverruimende middelen, heden ten dage is de hemel daar gewoon blauw en de zon genadeloos. 

Maar het liedje speelde wel in de hoofden van de Knarren en Knarinnen, die in 1966 al zo’n beetje waren geboren, of iets daarvoor.

Wat een fantastisch stuk was het langs de Maas. En ook nog een verkoelend windje.

Maar het werd warmer. En gelukkig had de uitbater van de pauzeplek in Schaijk de koud water douche al aangezet en kon daar verkoeling worden gezocht. Dat de bediening op het terras niet erg geëquipeerd was mocht de verdere pret niet drukken, uiteindelijk had iedereen het door hem of haar bestelde voor de neus. Maar van wie was nu toch die cappuccino.
En waarom had de één een zwarte snor koekje en de ander niet.


Op de weg terug was en minder Maas maar meer bos. Loslopende paarden die gemoedelijk liepen te grazen en het fietspad dachten te kunnen oversteken. Want het gras aan de andere kant is altijd groener. Het voortrazende peloton brak bij die paardenactie. Er diende dan ook te worden ingegrepen. Maar de voorzienigheid bepaalde dat er een weggetje rechtsaf werd gemist, waardoor het gedecimeerde peloton op het smalle bospad terug moest en de door de eigenzinnige paarden opgehouden Knarren konden aansluiten.

Wonderlijk was wel dat tijdens de evaluatie bleek dat de kopmensen die paarden niet eens hadden gezien. Evenmin de dromedaris.dden gezien. Evenmin de dromedaris. 

Uiteindelijk weer op tijd weer terug in Empel (wat dus gewoon ’s Hertogenbosch is he) bij de biologische boer met zijn familie.

Of we wat wilden drinken en als dat op was: of we wat wilden drinken en als dat op was…

Na een uurtje en de enthousiaste rondleiding door het biologische veebedrijf was daar de heerlijke barbecue Daaraan vooraf gegaan door een garnaal aan een stokje boven een courgette soepje die zeker lekkerder was dan de bloemkoolsoep – dit voor de intimi.

En of we nog wat wilden drinken. Waarna de mooie verhalen van onze tafelgenoten helemaal loskwamen. 

Een topdag weer. Het weer was top, 

Dit is toerfietsen in clubverband. Hiervoor ben je lid van DTC de Mol.

En of het ABCJ-team na de elfde ook de twaalfde Knarrendag op de eerste woensdag van september willen voorbereiden?

Aan Ada, Berni, Chris en Jos is het nog niet expliciet gevraagd, maar na deze ouverture zou het antwoord toch alleen maar ja kunnen zijn?

 

 

 

Dank alle Knarren en Knarinnen voor je aanwezigheid en het gezamenlijk slagen van deze geweldige dag.Kleverige  dadelpudding
receptuur Yvonne Bleeker

Oven voorverwarmen op 180 graden, 1 cakeblik klaarzetten invetten of bakpapier op de bodem (indien nodig) 

Volgens het recept is het een pudding, maar dan moet je denken aan de Engelse "christmaspudding"; een soort cake dus die door de dadels plakkerig en zacht blijft met een kruidige smaak.
Het is net zo rijk als de naam suggereert en in combinatie met warme karamelsaus en vanilleroomijs is het een fantastisch dessert.

Voor de dadelpudding als fietshapje heb ik de 90 gram roomboter vervangen door magere kwark en de 185 gram zelfrijzend bakmeel door volkoren roggemeel (of andere volkoren graansoort)
Het hapje is erg zoet dus er kan, indien gewenst, gerust minder/geen suiker gebruikt worden want de dadels zijn al zoet

Ingrediënten
370 gram ontpitte dadels in kleine stukjes
4 dl water
1 dessertlepel geraspte verse gember
90 gram (magere) kwark
250 gram palmsuiker (of bruine basterdsuiker)
3 eieren
185 volkoren meel
1 tl  5 spice powder ( Chinees kruidenmengsel. Het bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. )
1,5 tl baking powder
  • Dadels in het water koken. Als het kookt "baking powder" en "verse gember" toevoegen , warmtebron uitzetten en laten afkoelen
  • De kwark, eieren en suiker romig kloppen
  • Meel en specerijen toevoegen
  • Tot slot het afgekoelde dadelmengsel erbij. 
  • Alles mengen en in de bakvorm doen. De oven op 160 graden voor 30 minuten en daarna op 150 graden voor 30 minuten
De afgekoelde dadelpudding uit de bakvorm halen en indien gewenst, aansnijden

Noot van de redactie:
Regel één is, nooit iets publiceren zonder dat je de feiten kent. Dus in het geval van een recept met bekende en onbekende ingredienten: altijd zelf uitproberen of laten uitproberen.
Wel, het resultaat mocht er zijn, wat een heerlijke snack voor onderweg. Je moet wel effe de tijd hebben om het uit te pakken.

‍Nieuwe leden

We heten onze nieuwe leden van harte welkom in onze club.

We wensen hen veel gezellige en vooral veilige clubkilometers toe!

naam lid vanaf
Rob Batelaan 09-07-2023

‍Tussentijdse Algemene Ledenvergadering

Een belangrijke Algemene Leden Vergadering op donderdag 28 september a.s.

Zet deze datum alvast vast in je agenda zodat je deel kunt nemen aan besluitvormingen die alle leden van DTC de Mol aangaan.


‍GPX files naar je Wahoo?

Met laptop/desktop

Stap 1: Verbind het toestel met je computer
Steek het smalle uiteinde van de USB-kabel in de poort op het toestel en het bredere uiteinde van de USB-kabel in een USB-poort op de computer. Er verschijnt dan een melding dat er een apparaat is gekoppeld.

Stap 2: Open de bestandsbrowser op de computer
Bij Windows is dit de Verkenner, bij Apple de Finder. Hier zie je de Wahoo als extra schijf met een mapje Routes.

Stap 3: Selecteer één of meerdere .gpx-bestand(en)
Deze staan bijna altijd in je map met Downloads.

Stap 4: Klik met de rechtermuisknop op het .gpx-bestand en vervolgens op kopiëren

Stap 5: Blader naar de map Routes
In stap 2 lees je waar je hem kunt vinden.

 Stap 6: Klik met de rechtermuisknop op Wahoo en klik op plakken

Stap 7: Ontkoppel het toestel van de computer

Tijd om je fiets uit de schuur te pakken!

 

Komoot aan je Wahoo koppelen

Je kunt de komoot-app op je Wahoo-apparaat gebruiken door je komoot-account met de Wahoo Elemnt Companion-app te koppelen. Zo kun je routes van komoot naar de Companion-app sturen en deze gebruiken om op je Wahoo-apparaat te navigeren.
Hoe koppel je een Wahoo aan komoot?

Download de Wahoo ELEMNT Companion-app en maak een Wahoo-account aan om je Wahoo met je komoot-account te koppelen. Ga naar de “connections”-tab in de Companion-app en klik op komoot. Log daarna in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je gebruikt voor je komoot-account en geef de app toegang tot je komoot-profiel.

Voor de volgende stap zet je je Wahoo aan en klik je nog een keer op de startknop om het menu te zien, waarin je “pair phone” kiest. Je Wahoo-apparaat laat nu een QR-code op het scherm zien. Scan deze code met de Elemnt Companion-app. Nadat je de koppeling bevestigt, is het apparaat aan je telefoon verbonden.

N.B. Het is noodzakelijk dat je ingelogd bent op de juiste komoot-account in de komoot-app.

‍Komende activiteiten

za 23-09-2023 09:30 80 PELLIKAAN Molrit DTC de Mol Dordrecht Geertruidenberg
zo 24-09-2023 08:30 110 Veluwse Herfsttocht Driebergse Toerclub. Driebergen  
zo 01-10-2023 09:30 100 ROGELLI Molrit (100km) DTC de Mol Dordrecht Seppe
zo 01-10-2023 09:30 85 ROGELLI Molrit (85km) DTC de Mol Dordrecht Seppe
za 07-10-2023 09:30 105 T.I.M.E. Service Molrit (105Km) DTC de Mol Dordrecht Leerdam
za 07-10-2023 09:30 80 T.I.M.E. Service Molrit (80km) DTC de Mol Dordrecht Leerdam
zo 15-10-2023 09:30 80 P+W Molrit DTC de Mol Dordrecht Schoonrewoerd
za 21-10-2023 09:30 75 AA AUTOLEASE Molrit DTC de Mol Dordrecht Markkanaal
zo 29-10-2023 09:30 60 BUKO Molrit DTC de Mol Dordrecht Noordeloos
za 04-11-2023 09:30 65 PLIEGER Winterrit DTC de Mol Dordrecht Meerkerk

etn AALease 110 57etn BUKO 110 57etn ISOmanagement 11 57etn Pellikaan 11 57etn Plieger 110 57etn ppw 110 57etn Rogelli 110 57etn Sirexpress 110 57etn TimeService 110 57etn Vego 110 57