DeMol_ZwijdrechtseBrug_01.jpgIMG05065_nwSite.jpgslideheader_Plieger.jpgslideheader_DeJel.pngslideheader_TimeService.pngIMG05049_nwSite.jpgIMG04969_nwSite.jpgslideheader_MagnaCura.jpgGroepsfoto_GSM_4625_slider150h.jpgslideheader_ppw_2019.jpgSlider_GSM_4189_voordestart150h.jpgslideheader_SaniDump.jpgslideheader_AALease.jpgOverdrachtVolgwagen_1902201_slider.jpgslideheader_Quadrant.pngVael-Ouwe_2014_10.jpgslideheader_MedPlus.jpgslideheader_Optisport.pngSlider_GSM_4299_2_achterkonten150h.jpgBaleco2014_crop.jpgslideheader_BUKO.pngslider_GSM_4516_natuur150h.jpgSlider_GSM_4476_onderweg150h.jpgslideheader_Rogelli.jpgVolgauto_nw_ZwijZwij_150h.jpgDeMol_JanJongman_01.jpgSlider_GSM_4388_MolenArkel2_150h.jpgJoop_Schuringa_Classic_2014_35.jpg
LogoDTCdeMol klein
 

Vrijdag een rondje Geertruidenberg gedaan en daarna fiets schoongemaakt en kleine steentjes uit de banden gehaald. Fiets hing aan het einde van de middag gebruiksklaar voor De Waardentocht. Een halfuur voor vertrek kijk ik altijd even of de banden nog op spanning zijn. Zo ook op de dag van De Waardentocht. Wat schetst mijn verbazing toen ik aan mijn voorband voelde. Een lege band. Snel de binnenband verwisselt en op spanning gebracht. De oude direct in de vuilcontainer gegooid. Ik hoopte dat ik niet zoals zwager Bart een reeks van lekke banden zou krijgen. Afwachten maar!

Zwager Bart en ik, beide in korte broek, togen omstreeks half negen richting de residentie van De Mol. Onderweg voegde Ronald Sjerp zich bij ons en gedrieën reden wij verder. Ronald oogde wel erg afgetraind. Je kon zien dat hij al de nodige kilometers had gemaakt. Zoals te doen gebruikelijk schatte ik aan de hand van de bezetting aan de fietsstang de belangstelling in. Gezien de plaats waar ik mijn fiets kon stallen betekende dat er sprake was van een grote belangstelling. Afgerond naar boven zeker 100 man. Binnen heb ik mij ingeschreven en een koffie besteld. Op een gegeven moment nam Bas de microfoon om ons te informeren over de komende tocht, maar de microfoon was geen succes, zodat hij ons zonder microfoon met enige stem verheffing op de hoogte bracht wat komen ging. Omstreeks negen uur gingen wij naar buiten en stelden wij ons op in twee groepen. De voorste groep werd aangevoerd door Bas en, als ik het wel heb, Rinus. De tweede groep reed onder aanvoering van Jetse en Adrie N..
De verkeersregelaars van de eerste groep waren het onafscheidelijke duo Chris en Cees en van de tweede groep waren dit Harry en, als ik het goed heb gezien, Rien. Zwager Bart en ik hadden ons achter in de eerste groep genesteld. Bij vertrek reden wij fris en fruitig weg en de zon was ons op het vroege tijdstip al gunstig gezind. De wind had zijn rug naar ons gekeerd en liet het gelukkig afweten. Het eerste deel van onze tocht ging over het mooie landelijk deel van ons eiland en lieten wij al vrij snel achter ons. Vervolgens maakten wij Moerdijk onveilig om te vluchten via het industriegebied van Moerdijk, allemaal keurig geregeld met de inzet van onze verkeersregelaars. De tocht voerde ons langs Klundert, Noordschans, Tonnekreek en op weg naar Willemstad begon ik te denken aan een paar superlatieven om de rit te beschrijven, mede ingegeven door de stijging van de temperatuur. Onderweg reed Hans van Rooy lek, samen met zijn maat, ik geloof ook zijn zwager, lieten wij hun achter met de wetenschap dat de tweede groep zich over de pechvogel zou ontfermen. Na de sluizen en de Haringvlietbrug te hebben genomen, gingen wij deze keer niet rechts om de golfclub Cromstrijen heen, maar reden wij rechtdoor richting Klaaswaal. Het dorp waar wij zouden gaan koffiedrinken.
Eenmaal bij Western saloon Newland aangekomen gauw voor de fiets een plekje gezocht en gevonden. Binnen aan de bar in de rij voor de koffie om vervolgens te constateren dat de kroeg helemaal vol zat. Dus elders een plekje zoeken met zwager Bart. Doorgelopen naar achter en hadden ons net aan een hoog tafeltje geïnstalleerd toen een Moller ons voorbij liep en even verderop naar buiten liep. Wij er achteraan en wij belandden op een mooi terras in de luwte volop in de zon. Heerlijk zitten te genieten van het zonnetje. Bas schreef in zijn reflecties dat hij niet op zijn fluit (welke?) hoefde te blazen omdat iedereen al klaar stond. Echt iedereen? Zwager Bart en ik moesten rennen, want anders hadden wij de bus gemist. En wat te denken van die stempel op je kaart! Gauw naar André, maar die verwees mij naar stempelinspecteur Ad S. Gelukkig was hij genegen, ondanks dat het loket gesloten was, mijn kaart van de fel begeerde stempel te voorzien. Na de pauze weer achter in bij groep 1 aansluiting gezocht. Mijn losse mouwtjes had ik in de pauze af gedaan. De deel 2 van de rit in korte broek en korte mouwen gefietst. Top!
De koers ging via Westmaas, Mijnsheerenland naar de Heinenoord Tunnel. Het is altijd lekker om deze tunnel op je fiets in te duiken en dan omhoog te scheuren, maar in de groep ben ik keurig in de rij achter in blijven hangen. Ook best leuk! Heerjansdam, Ridderkerk, H.I. Ambacht volgden waarna wij de brug over de Noord bestegen. Toen ging het heel snel Alblasserdam Oud-Alblas en Papendrecht volgden snel, maar voor wij bij Papendrecht waren, kwamen wij op een parkplaats bij de A15 groep 2 tegen, die op ons stonden te wachten. Zij waren niet langs ons gefietst, maar over ons heen gevlogen. Moeten ze mij ook eens leren. Blijkt een verkeerde afslag een kortere weg te zijn. Jetse wilde natuurlijk niet met groep 2 door rijden omdat wij het SAMEN UIT SAMEN THUIS hoog in het vaandel hebben staan. Eenmaal terug bij onze residentie nog even aangeschoven bij Huub, Anne-Marie, Eveline, Karel U., Cees M., Adrie N., Jan H., Zwager Bart en Theo R. om een biertje te drinken. Ik heb genoten van de tocht, het mooie weer en de organisatie. Goed geregeld! Iedereen die hier een bijdrage aan geleverd heeft, bedankt!
Ad Doedijns