slideheader_DeJel.pngVael-Ouwe_2014_10.jpgGroepsfoto_GSM_4625_slider150h.jpgIMG05065_nwSite.jpgDeMol_JanJongman_01.jpgslideheader_Quadrant.pngSlider_GSM_4299_2_achterkonten150h.jpgslideheader_BUKO.pngslideheader_AALease.jpgslideheader_MedPlus.jpgIMG04969_nwSite.jpgslideheader_Rogelli.jpgBaleco2014_crop.jpgDeMol_ZwijdrechtseBrug_01.jpgslideheader_ppw_2019.jpgVolgauto_nw_ZwijZwij_150h.jpgIMG05049_nwSite.jpgOverdrachtVolgwagen_1902201_slider.jpgSlider_GSM_4189_voordestart150h.jpgslideheader_TimeService.pngSlider_GSM_4388_MolenArkel2_150h.jpgSlider_GSM_4476_onderweg150h.jpgslideheader_Plieger.jpgslideheader_Optisport.pngJoop_Schuringa_Classic_2014_35.jpgslideheader_SaniDump.jpgslideheader_MagnaCura.jpgslider_GSM_4516_natuur150h.jpg
LogoDTCdeMol klein
 

Gisteren de Hageland Classic gereden en naar de verjaardag van mijn jongste broer geweest. Mijn coach, Diana, had mij gewaarschuwd om geen wijn te drinken. Dit advies heb ik opgevolgd, en warempel zondagmorgen was ik zo fris als een hoentje. Had ik niet gedacht! Zwager Bart was op het afgesproken tijdstip bij mij en wij zijn rustig in de richting van onze residentie gefietst. Onderweg kwamen wij Adrie N. nog tegen en gedrieën zijn wij op gefietst.
Het weer was somber en de wind had een kracht van 4Bft. Je zou dus denken dat er veel Mollers van zouden hebben afgezien om de fiets te pakken om af te reizen naar onze residentie. Dit is dus een misvatting, want het was best druk toen wij de kantine binnen schreden.

Ik heb het niet aan onze teller Cees M. gevraagd, maar ik schat dat er ongeveer een mannetje of 55 man acte de présence hebben gegeven. Na de bekende rituelen zijn wij vertrokken achter onze kopmannen Jan en Richard. Richard was de vliegende keep. Hij nam de plaats in van onze gekwetste Wout.  Daar achter reden de verkeersregelaars Erik B. en...........Ronald S. Erik is een gelouterd verkeersregelaar en Ronald, ondanks dat hij ons er allemaal uit fietst, is een groentje als verkeersregelaar. Hij kreeg vandaag zijn vuurdoop. Hoe zal dit gaan....? Overigens, ik heb nog meer gele hesjes gezien, dus er hadden er meer dienst tijdens deze rit.
De rit zou ons brengen naar Beesd, maar om daar te komen dienden wij wel eerst de nodige inspanningen te verrichten, want wij hadden veelal de wind schuin tegen. Wanneer je je tactisch verschuilt achter de kont van je voorganger, dan valt het allemaal wel mee, maar als je voorop rijdt dan valt het vies tegen. Ik behoorde in ieder geval tot één van de gelukkigen die zich achter de kont van zijn voorganger kon verschuilen, zodat het mij niet zwaar af ging om de kilometers onder mij weg te trappen. De route door de Alblasserwaard ging richting Bleskensgraaf. Rijden langs de Graafstroom verveelt nooit, zo ook deze zondag. Mollenaarsgraaf, Ottoland , Goudriaan en Meerkerk volgden. Onderweg kreeg Dimitri een lekke band. Zwager Bart en ik wilde ook achterblijven om Dimitri terug te brengen, maar Onze regisseur achter in, Douwe, verordonneerde gedecideerd dat wij in gelid moesten blijven rijden. Bij de eerst volgende hoek maakte hij ons zo blij als een kind, omdat wij mochten hoeken. Konden wij toch even peren! Trappelend van ongeduld hebben wij gewacht tot het groepje met Dimitri aan kwam fietsen. Franco en Adrie waren er twee van. Wij sloten ons bij het groepje aan en hebben de achtervolging ingezet. Na Lexmond hebben wij nog een stukje Lekdijk gefietst. Na Culemborg richting Hagestein, en als ik het wel heb op de dijk richting de sluizen, werden wij door een auto ingehaald op het moment dat een tegemoet komende automobilist ons ging passeren.  Adrie en ik hebben toen snel een gat laten vallen zodat de ons van achter passerende auto ruimte kreeg om uit te wijken.
Nu ik het toch over Adrie heb, een eindje verder op reden wij op een gegeven moment langs land waarop bloesemboompjes waren geplant. Volgens Adrie waren dit aardbeibomen. Speciaal gekweekt om staand aarbeien te kunnen plukken. Hij had buiten de waard gerekend, want ik heb aan aardbeien plukken een jeugdtrauma overgehouden. Ik ben in mijn jeugd, op de fiets naar 's Gravendeel gereden met een schoolvriend om aardbeien te gaan plukken, Moesten toen nog met de pont mee ook. Ik heb verschrikkelijk lang gedaan over het vullen van één mandje. Ik kreeg een bonnetje en kon met een volgend mandje beginnen. Ik was, mede door het slechte weer, afgepeigerd en ben zonder het bonnetje te gelden te maken en een desillusie rijker naar huis weer gekeerd. En ik moest nog eens de pont betalen. Die rot aardbeien hebben mij alleen maar geld gekost. Zo ... dit trauma ben ik kwijt.
Ik merkte meteen dat ik lekkerder op de fiets zat, het tempo was ook iets omhoog gegaan, maar dat kwam ongetwijfeld omdat de kopmannen trek in koffie kregen. In het eerste deel van de tocht zag ik de oranje duivels regelmatig langs de groep scheren om weer terug te keren naar hun plaats achter de kopmannen, nadat zij er voor hadden zorg gedragen dat wij veilig knelpunten konden passeren. Eenmaal in Beesd gearriveerd legden wij beslag op het Eetcafé 't Voorhuys, maar voor ik naar binnen ging sprak ik Douwe nog, die besluiteloos op zoek was naar een goed plekje voor zijn Tita tovenaar fiets. Ik heb de fiets even bewonderd en heb haar mogen aanraken en optillen. Vederlicht is zij, je wordt er zo verliefd op. Ik kan begrijpen dat Douwe haar niet moederziel alleen wilde achterlaten. Ik maakte nog een domme opmerking. Ik zei dat het een stalen frame was in plaats van titanium. Douwe corrigeerde mij direct op gepaste wijze.
Binnen achter in de zaak een plaatsje gevonden. Ik heb een tafel gedeeld met Bas, Douwe en Zwager Bart. Corné kwam ook nog even buurten. Gezellig even zitten kletsen met een kop koffie en stukje appeltaart. Na de pauze, op weg het café uit, Dirk I. nog gewaarschuwd dat er een snelle groep weg zou gaan. De vorige keer kwam hij er pas achter toen de groep al weg was. Buiten nog geprobeerd om Anne Marie en Eveline te enthousiasmeren voor de snelle groep, maar zij bedankten vriendelijk, waarna ik een plekje heb gezocht bij de snelle groep. Ongeveer een mannetje of 15. Onder andere Jonneke, Zwager Bart, Harry, Franco, Ronald, Adrie V., Adrie N., Arie, Hans van R. en nog een paar.
Ik had gehoopt dat wij terug de wind schuin mee zouden hebben. Helaas een misrekening, want wij hebben heel regelmatig het omgekeerde gemerkt. Schuin tegen dus! De mannen hadden er zin in, ondanks de tegenwind werd er stevig getrapt. Op de terugweg geen lekke banden gehad of andere ongein. Een paar maal hebben wij het gas terug gedraaid om iedereen een beetje op adem te laten komen om vervolgens weer gas te geven. Het wegdek tussen Leerdam, Rumpt, Gellicum , Asperen en Arkel vlooo onder ons door. Onderweg wel een beetje last gehad van groepen motorrijders. Regelmatig werd de kop gewisseld, maar de bekende snelheidsduivels reden meestentijd op kop. Na Arkel was het nog maar een klein stukje.  Hoornaar, Giessenburg, Oudekerk en Hardinxveld-Giessendam waren wij gepasseerd voor wij er erg in hadden. Sliedrecht en de Baanhoekbrug werden toen nog even snel gevild. Op de Baanhoekbrug ging iedereen naar huis, behalve Adri N. Zwager Bart en ikzelf. Wij zijn naar onze residentie gereden om bij Co een biertje te drinken en de toergroep op te wachten. Ongeveer een halfuur later kwam en deel van de toergroep binnen en aan een lange rij, die een tafel vormde werd nog wat gedronken. Richard de L., Henk B., Karel B., de piloten Anneke en Corné, Eveline, Anne Marie, Huub, Douwe, Bas, en nog diverse anderen. Aan tafel nog even zitten dollen met Henk en Karel. Uiteindelijk gingen Adrie, Richard, Zwager Bart en ik als laatste weg. Behalve Co natuurlijk, want die moet de deur op slot doen!
Weer heerlijk gefietst mede met dank aan onze kopmannen, verkeersregelaars, andere gele hesjes en niet te vergeten onze piloten in de volgauto, want voor de gemoedsrust is het zo'n prettig idee dat hulp heel nabij is wanneer je een lekke band hebt en alleen maar een wiel hoeft te wisselen.
Ad Doedijns