slideheader_DeJel.pngslider_GSM_4516_natuur150h.jpgGroepsfoto_GSM_4625_slider150h.jpgVolgauto_nw_ZwijZwij_150h.jpgSlider_GSM_4388_MolenArkel2_150h.jpgJoop_Schuringa_Classic_2014_35.jpgslideheader_BUKO.pngslideheader_Quadrant.pngSlider_GSM_4476_onderweg150h.jpgslideheader_MagnaCura.jpgslideheader_ppw_2019.jpgDeMol_JanJongman_01.jpgVael-Ouwe_2014_10.jpgIMG04969_nwSite.jpgSlider_GSM_4299_2_achterkonten150h.jpgSlider_GSM_4189_voordestart150h.jpgslideheader_Optisport.pngslideheader_TimeService.pngslideheader_MedPlus.jpgIMG05065_nwSite.jpgIMG05049_nwSite.jpgDeMol_ZwijdrechtseBrug_01.jpgBaleco2014_crop.jpgslideheader_SaniDump.jpgslideheader_Plieger.jpgslideheader_Rogelli.jpgOverdrachtVolgwagen_1902201_slider.jpgslideheader_AALease.jpg
LogoDTCdeMol klein
 

Dat het warm zou worden.
Dat je even een uurtje in de auto moest zitten om er te komen.
Dat het heel vroeg was om uit de veren te komen.
Dat het maar een ritje van 110 kilometer zou zijn.
Dat je weer een uurtje in de auto moest zitten om thuis te komen.
De Bockenreijdersrit  vanuit Rosmalen op zondag 27 juni.
Een rustige rit er na toe, in alle vroegte, met rechts van de weg een ooievaar in het landschap en koeien aan het ontbijt.

Een kleine twintig Mollers namen de moeite om van start te gaan van, wat later bleek, een prachtige toertocht door het Brabants land.
De tocht ging door het Brabantse land ten zuiden van ’s-Hertogenbosch. Vanuit Rosmalen, via stille weggetjes, langs afgelegen boerderijen en door donkere bossen door een schitterend natuurgebied, het landgoed “de Utrecht”. De koffiepauze was bij herberg “In den Bockenreijder”.
Prima uitgepijld, waardoor er maar twee kleine vergissingen werden gemaakt, die met de meest denkbare vrolijkheid werden geaccepteerd. Wij Mollers hebben daardoor nog meer waar voor ons geld gekregen. Een mooi dorpje van de andere kant bekeken en een “gesprek” aangeknoopt met een plaatselijke verkeersregelaar. De man wist niet beter en zwaaide naar ons. Gedacht werd dat hij ons de weg wees. Brabantse gebarentaal met een accent..
Maar wat een verademing om over de Brabantse dreven te trappen. Wat een rustige weggetjes en wat een prachtige natuur. Bossen, vennen, dorpjes. Asfalt, steentjes en een bijna kasseienweg.
Genoeg om te zien, genoeg om van te genieten en voor ons poldermensen was het gespotte duet reeën een moment dat het hart een sprongetje deed maken.

Dat hebben de thuisblijvers gemist.

De Bockenreijders legende.

In de 18e eeuw werd de naam Bockenreijders gebruikt door roversbenden die de Zuidelijke Nederlanden onveilig maakten. .Deze benden sloegen soms op één nacht op verschillende ver van elkaar verwijderde plaatsen gelijktijdig toe. De plaatselijke bevolking schreef het werk toe aan één en dezelfde bende.
De snelheid van verplaatsing leek in die tijd ongelooflijk en de mensen zagen er het werk van de duivel in, die de Bockenreijders de kracht gaven om zich op bokken te verplaatsen. De (weg) kapitein reed zelfs op een lichtgevende zwarte bok rond. Zij roofden met geweld bij de rijken en verdeelden hun buit onder de armen.

 Douwe