slideheader_Plieger.jpgSlider_GSM_4388_MolenArkel2_150h.jpgslideheader_DeJel.pngslideheader_MagnaCura.jpgslideheader_SaniDump.jpgslideheader_BUKO.pngOverdrachtVolgwagen_1902201_slider.jpgDeMol_JanJongman_01.jpgVael-Ouwe_2014_10.jpgslideheader_TimeService.pngDeMol_ZwijdrechtseBrug_01.jpgslideheader_ppw_2019.jpgSlider_GSM_4299_2_achterkonten150h.jpgBaleco2014_crop.jpgslideheader_MedPlus.jpgslideheader_AALease.jpgslideheader_Optisport.pngGroepsfoto_GSM_4625_slider150h.jpgJoop_Schuringa_Classic_2014_35.jpgslideheader_Rogelli.jpgVolgauto_nw_ZwijZwij_150h.jpgIMG05049_nwSite.jpgSlider_GSM_4476_onderweg150h.jpgSlider_GSM_4189_voordestart150h.jpgIMG05065_nwSite.jpgIMG04969_nwSite.jpgslideheader_Quadrant.pngslider_GSM_4516_natuur150h.jpg
LogoDTCdeMol klein
 

Al sinds jaar en dag zijn de Mol en Plieger op een zeer prettige wijze aan elkaar verbonden en op 9 februari resulteerde deze samenwerking in wederom een geslaagd evenement, de technische avond. Dit keer met de focus op technische middelen die ons (en met ons bedoelen we eigenlijk het gehele MOL peloton) kunnen helpen onze trainingsarbeid inzichtelijk te maken.

POLAR.
De firma POLAR was uitgenodigd om een presentatie te houden over hun producten. POLAR, bekend om hun baanbrekende werk als we het hebben over hartslag metende apparatuur presenteerde ons niet alleen hun producten maar ook veel informatie over de relatie tussen hartfrequentie, prestatie, herstel en het plannen van je trainingen. Waar we vroeger alleen maar op het gevoel in de benen afgingen, is het namelijk mogelijk om door gebruik te maken van data, voornamelijk met gebruik van de hartslagmeter, het verbeteren van onze conditie te meten. Ook kan deze apparatuur ons helpen om bepaalde doelen te stellen, maar ook te behalen.

PRODUCTEN. 
Aan welke producten kunnen we denken? Allereerst is er de hardware. Middels gekke polshorloges die niemand misstaan of een fietscomputer met een hartslagmeter word je hartslag in de gaten gehouden. Ze (zowel de horloges als de fietscomputers) zijn er in verscheidene uitvoeringen en kleurstellingen. De horloges en fietscomputers staan in verbinding met bijvoorbeeld je smartphone, of je computer thuis. Na je inspanning kun je dan of op je horloge zelf, of op je telefoon of je computer zien wat je snelheid was, wat je hartslag was, in welke zones je getraind hebt, wat je trainingsbelasting is geweest en of je op schema ligt om je doel te bereiken.

DOELGROEP. 
Klinkt dit een beetje te futuristisch in je oren? Dat kan natuurlijk. Maar het is geen toekomst muziek, de techniek is er al en op elk niveau wordt er van dit soort technieken gebruik gemaakt. Ook al is het profpeloton niet meer voor je weggelegd, ook als recreatieve fietser heb je hier enorm veel aan. Alles staat en valt met cijfers en data. Met het inzichtelijk maken van je prestaties kun je namelijk gerichter trainen. En de aanwezigen werd gedemonstreerd hoe het gebruik van de apparatuur kan zorgen voor meer motivatie en dus het behalen van je doelen. En die doelen kunnen een 200+ kilometer toertocht zijn, het rijden van een Granfondo, maar ook gewoon het fatsoenlijk van je fiets afstappen na een Molrit.

HOE WERKT HET? 
Je horloge houdt je trainingen bij, maar ziet ook je 24/7 activiteiten, en deze gecombineerde gegevens kunnen je horloge laten uitrekenen in hoeverre je hersteld bent, en wanneer je weer het beste kunt gaan trainen. Heb je een doel en train je te weinig, dan geeft je horloge je op een motiverende manier aan dat je in beweging moet komen. Eens in de zoveel tijd leg je verbinding met je thuiscomputer en je ziet je activiteiten, als je tochten hebt gereden zie je zelfs animaties met google maps beelden van je route en je ziet terug waar je kapot ging, of waar je juist enorm snel ging. Met de Polar Flow app en webservice plan analyseer je dus elk detail van je prestatie. Het is zelfs mogelijk om middels een Polar weegschaal en de verbinding die deze heeft met je horloge, je horloge een rol te laten spelen in je streven naar jouw ideale gewicht.

GPS.
Als klap op de vuurpijl is POLAR bezig om hun apparatuur ook zo uit te rusten dat er steeds meer route informatie gedeeld kan worden. Je kunt routes van anderen rijden, je eigen routes opslaan, delen, ook op STRAVA, kortom je vind niet alleen de weg naar een betere conditie, maar de apparatuur helpt je ook om weer thuis te komen.

DUUR? 
Dat ligt eraan. Als je graag wilt weten hoe je veel vooruitgang met het rijden kan boeken en dus niet voor het vaderland weg wil fietsen, is een investering van 200 euro voor een horloge niet zo veel. Het topmodel fietscomputer kost 450 euro. Daarbij kun je allerlei accessoires aanschaffen zoals vermogensmeters, externe hartslagmeters, trapfrequentiemeters en snelheidssensoren en zo je systeem uitbouwen. Aardig wat misschien, maar nogmaals je hebt er dan ook wat voor. PLIEGER is POLAR Dealer.

BIKE FITTING.
Na de pauze nam Marco van PLIEGER ons mee naar boven alwaar hij demonstreerde hoe belangrijk een goede zit op de fiets is. Hoe hoog je zit, de afstand tot je stuur, hoe je voet op het pedaal staat, en nog een heleboel andere parameters bepalen samen je zit. En een goede zit is zeer belangrijk. Het kan lichamelijke klachten voorkomen en dat is aangezien fietsen toch een duursport is een enorm belangrijke reden om ervoor te zorgen dat je fiets optimaal aan jouw lichaam is aangepast. Maar ook zorgt een goede zit voor een efficiëntere trap beweging en er gaat dus als je goed zit minder kracht verloren, je haalt dus meer rendement uit je beweging. We zagen beelden en bijbehorend cijfermateriaal waar duidelijk uit viel op te maken dat beter zitten ervoor zorgt dat je makkelijker fietst en dus – nogmaals – efficiënter.

WANNEER BIKEFITTING?
Natuurlijk is PLIEGER enorm goed uitgerust en als je daar een nieuwe fiets gaat aanschaffen dan neemt men uiteraard uitgebreid je maat door middel van een basis meting en zal men je fiets zo goed mogelijk voor je afstellen. Dat is ook wat je van een gerenommeerde dealer mag verwachten. Daarbuiten kan je kiezen voor een BIKEFITTING. Hierbij ga je samen met Plieger een stap verder. Deze professionele meting is bedoeld voor sporters die een totale optimalisering van de fietshouding nastreven én voor fietsers met specifieke fysieke klachten. Een belangrijk onderdeel is het vaststellen van een asymmetrische zit op de fiets als gevolg van bijvoorbeeld een beenlengte verschil. Deze zeer uitgebreide, 2 uur durende meting, bestaat uit verschillende onderdelen: basis meting, dynamische meting, bespreken wensen, afstellen van de schoenplaat, pedal dynamics meting en tevens moet je iedere keer 10 minuten fietsen om de foutgevoeligheid van een moment opname te beperken. Met de nieuwste, zeer geavanceerde Bikefitting apparatuur worden je bewegingen uitgebreid geanalyseerd. Zo worden je bewegingen op film vastgelegd en vergeleken voor het perfecte resultaat. Gezien de arbeidsintensieve en specialistische aard van die meting zijn er uiteraard kosten aan deze meting verbonden. Maar zelf fietsers die jarenlang hetzelfde hebben gezeten kunnen beamen dat na een BIKEFITTING hun manier van fietsen is veranderd  en merkbaar is geoptimaliseerd. Plieger helpt je graag verder mocht je interesse hebben in een BIKEFITTING en kan je uiteraard meer informatie geven.

GESLAAGD. 
Al met al een zeer geslaagde avond, vanaf hier willen we zowel de firma POLAR als PLIEGER bedanken voor de informatie en de gebruikelijke gastvrijheid en alle 25 aanwezige Mollers gingen een stuk slimmer naar huis als dat ze aan de avond begonnen, dat gaat in ieder geval op voor uw redacteur.

Marco Lakerveld