Voor de Mollers die regelmatig ook op woensdag een rondje met elkaar fietsten, was de afgelopen periode er één van dubbel afzien. Geen mogelijkheid om vanaf de Mac met goede moed te vertrekken en zeker niet met meer dan 2 en later 4 personen. Gelukkig is het landelijk RIVM- en NTFU beleid versoepeld en in zodanige mate, dat het weer is toegestaan om met een groep de weg op te gaan. DTC de Mol schaart zich met graagte achter deze versoepeling, dus is er ook voor de woensdaggroepleden vanaf a.s. woensdag 8 juli weer de ruimte om op woensdag vanaf de Mac om tien uur te vertrekken. Natuurlijk gelden ook tijdens de woensdagritten de al eerder gecommuniceerde gedragsregels die bedoeld zijn om het coronavirus op een afstand te houden.

Lees onderstaande nog eens goed door zodat je woensdag niet voor verrassingen komt te staan..... Denk na over de groepsgrootte
In een groep fietsen mag. Gebruik je gezonde verstand en denk voor vertrek goed na over de groepsgrootte. Kun je als groep de afstand tot andere weggebruikers bewaren? Met een kleine groep gaat dat nu eenmaal makkelijker dan met een grote groep. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om de groep op te splitsen en elkaar op een afgesproken pauzeplek te treffen.

Bepaal je route.
Laat populaire fietsroutes links liggen en ga voor een route over rustige wegen. Je vermijdt de drukte en houdt makkelijker 1,5 meter afstand van anderen.

Kijk ver vooruit.
Zo heb je voldoende tijd en ruimte om je snelheid aan te passen en je positie op de weg te kiezen als je andere weggebruikers ziet.

Gebruik een bel.
Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. Gebruik tekens om de anderen in de groep te waarschuwen voor tegemoetkomend of inhalend verkeer. Zo hoef je niet te roepen naar elkaar.  Haal alleen in als er voldoende ruimte is Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

Lekke band?
Van de weg of fietspad af.
Ga, indien mogelijk, bij pech zoals een lekke band, van de weg of het fietspad af.

Maak afspraken.
Bijvoorbeeld over hoe je met elkaar communiceert. Gebruik tekens om de anderen in de groep te waarschuwen: bij afslaan je arm uitsteken en bij stoppen een vuist de lucht. Maak met je linker of rechter arm en hand een zwaaiend gebaar naar achteren als je wil waarschuwen voor andere weggebruikers en objecten links of rechts van de weg. Waarschuw voor een object midden op de weg door er naar te wijzen. Zo hoef je niet te roepen naar elkaar. Neem de gebaren met elkaar door voordat je vertrekt en spreek af dat iedereen de gebaren aan elkaar doorgeeft, zodat onderweg iedereen geïnformeerd wordt.

Fiets verantwoord.
Als je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers bewaart, draag je bij aan de veiligheid van jezelf en anderen én het imago van de wielersport.

Een apart dingetje is je gedrag tijdens de pauze. Houdt er in ieder geval rekening mee dat de boetes voor een uitbater hoog zijn (4000 euro per overtreding) als je je niet aan de 1,5 meter afspraak houdt en als je je niet aan de bepijlde looproute houdt. Als je de sociale media wat volgt, dan kan je concluderen dat we er als toerfietsers geen erg best imago hebben, laat zien dat dat voor anderen geldt en niet voor jou als Mollid.