shirt 2023

baking soda helpt

De Chinees maakt er vlees mals mee, ik doe het in de wasmachine met azijn om de kleding van mijn incontinente moeder mee te wassen maar gebruik het ook als rijsmiddel bij het bakken van brood en gebak.
Nu blijkt het ook in de sport gebruikt te worden om de verzuring van je spieren uit te stellen. In de wielersport heeft Jumbo-Visma bekend gemaakt dat zij dit middel gebruiken.

Het schijnt dat je het in grote hoeveelheden moet innemen (gelletje voor uitgevonden) om enig effect te sorteren en helemaal ongevaarlijk is het (nooit) niet; het bevat veel zout en werkt laxerend. Maar dat terzijde.

Ik wil er gewoon mee bakken en heb in de diepvries altijd wel wat “sportbrood” op voorraad, gebakken met een beetje baking soda. Lekker voor onderweg ipv die mierzoete gore vieze dure jelletjes met allerlei verrassende ingrediënten en hulpstoffen. Maar dit is persoonlijk,
over smaak valt niet te twisten en ik ben geen topsporter.


Het basisrecept is 500 gram magere kwark, 3-4 eieren (om te binden), 3-4 geraspte appels (met schil), 3-4 bananen met vork fijn geprakt, volkoren haver- spelt-of roggemeel (ongeveer 250 gram) 2 eetlepels kaneel en 2 theelepels baking soda.
Naar wens toevoegen suiker, honing, of ander “zoet” (de appels en bananen zijn anders de enige zoetmakers) rozijnen, (wal)noten, lijnzaad , geraspte kokos, geraspte wortel (ook zoetig):

1. Meng de “natte” ingrediënten (appel, bananen, kwark eieren) en de droge ingrediënten apart van elkaar. Daarna de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten ;
2. Bekleedt een bakplaat met bakpapier en stort de massa op de plaat;
3. Schuif de plaat in een voorverwarmde oven van 160 graden voor ongeveer 50 minuten.


Snijdt de koek in repen, vierkantjes, rondjes of........ 
De koek is goed in porties in te vriezen 

Al dat schillen en raspen is veel werk en is zeker iets wat je “gezellig” anderen ((klein)kinderen, echtgeno(o)t(e)?)) kunt laten doen . Het is maar een idee.

Uitgelicht

aalease

buko

cirexpress

isomanagement

vego

pellikaan

plieger

pw

rogelli

timeservice

Inloggen

X